Espai que recull les experiències d'un aprenent de pagès. Exposo com són de senzilles les coses ben fetes, la facilitat en que es fan coses equivocades, i com una afició pot implicar tantes activitats, fetes amb il·lusió. També m'ajudarà a tenir memòria, i hi trovareu un espai d'intercanvi de maneres de fer i d'entendre el vi i el whisky

dimarts, 5 de gener del 2010

Trascolar el vi

Aquests dies he aprés una cosa més del vi. En les vacances estàvem preparant les feixes de la vinya que l'any passat no varem ni tocar, amb una gran feinada. Hem tret una gran quantitat de matolls, romaní, petits pins i roures i netejat les oliveres que hi havien i els avellaners.

Aquestes feixes estan al costat d'un camí una mica transitat, i sempre la gent gran quan veu que unes feixes abandonades s'arreglen es paren a xerrar una mica, ja tenen motiu d'enraonar.

Un dels avis que s'hi van parar és un gran expert en fer vi, i cada any en fa vora tres o quatre mil litres de la seva vinya. Xerrant xerrant ens va preguntar si ja havíem trascolat el nostre vi, cosa que encara no havíem fet. Ens va explicar que es trascola per tal d'eliminar les mares del vi de dins la bota i evitar que es faci agre.

Dit i fet, a preparar l'operació de trascolament. Es tracta de treure el vi de la bota fins a una certa fondària, sense remenar ni treure el poso, buidar la bota d'aquestes mares i netejar-la, i tornar a posar el vi.

L'operació és fàcil d'explicar, però la logística no ho és tant. Primer, l'espai sota l'escala és realment petit. Segon, tenir un recipient per tenir el vi mentre netegem la bota, i treure la bota per netejar-la d'aquest racó mentre està l'operació a mitges. Total, nosaltres no ens volem arrugar. A fer-ho !!.

Cal tenir corrent elèctric, uns tubs per buidar fins a la bomba i d'aquesta al recipient, i el que és més important, la bomba de transvasament. Aquí podeu veure el muntatge.

També s'ha de tenir la precaució de que, donat que el vi es belluga i es posa en contacte amb l'aire, de sulfitar-lo una mica per evitar que es torni vinagre.

L'operació és feta, i ja us aniré explicant com acaba la història.

1 comentari:

  1. Jo amb aquest muntatge no faria servir la bomba, ho faria per decantació. És més lent, però no es remena tant el vi i no arrastra posos.

    ResponElimina