Espai que recull les experiències d'un aprenent de pagès. Exposo com són de senzilles les coses ben fetes, la facilitat en que es fan coses equivocades, i com una afició pot implicar tantes activitats, fetes amb il·lusió. També m'ajudarà a tenir memòria, i hi trovareu un espai d'intercanvi de maneres de fer i d'entendre el vi i el whisky

divendres, 11 d’octubre del 2013

Una nova verema, fantàstica !

Fa temps que no venia a veure al meu company, el blog. Quan ho deixes una mica, cada vegada fa més mandra tornar-hi. El motiu ha estat una mica de feina en els camps, una mica de feina en un nou hort, una mica de ... . Es a dir, fer les coses quan vull i no quan toca, tot i que és fàcil buscar i trobar excuses.

Gràcies als seguidors que m'heu posat missatges, però fins que el propi procés no finalitza no tornes a agafar ganes de escriure de nou.

Aquest any la vinya ha donat una mica de maldecaps. Durant el juliol i l'agost no l'he cuidat gaire, i al tornar de vacances a finals d'agost l'estat dels ceps no era el que m'agrada, i això també m'ha fet refredar-me.

El temps poc calorós ( estic a cinc-cents metres d'alçada ), i les pluges, han portat a un raïm tardà i sense molt sucre. Això m'ha fet considerar que havia de veremar tard, tard. Els meus socis, els senglars, han estat d'acord i han tingut més temps per compartir àpats amb mi ( es a dir, han agafat una part del raïm que hi havia més gran que altres anys ), i em quedava poc ( relativament ) per fer vi.

el dipòsit en plena "producció"
Finalment m'he decidit, i el cap de setmana del 5 i 6 hem fet la verema. Dels nostres ceps hem fet uns 125 kilos, i els hem completat amb 200 kilos dels ceps de Can Llogari, que tenien molt bona pinta ( merlots ). La intenció ha estat fer vi rosat, i per això hem deixat unes 14 hores el raïm estrujat en una barrica de plàstic de 200 l per que agafés color, i després hem estrujat la resta del raïm i ho hem premsat tot.

Han sortit uns 135 litres de most, i a les 10 hores de tenir-lo al dipòsit ja fermentava ( aquí en diuen que "ja bullia" ), sense cap llevat afegit. Del densímetre m'ha sortit uns 11 graus probables d'alcohol. A les primeres 24 hores es va formar una cap d'escuma ( "merda" ?) que la vaig retirar amb una escumadora normal i corrent de cuina.

Estic controlant la temperatura que no passi dels 24 - 26 ºC amb ampolles d'aigua mineral congelada, i la densitat dia a dia fins arribar a que vegi que s'ha acabat la fermentació i tapi el vi.

De moment no hi he posat res més que raïm, i tinc molta curiositat per veure com serà aquest any el vi !

A veure si em trec la mandra i torno a agafar el fil del blog !

Així va "bullint" el most. Quan sigui gran, serà vi !

5 comentaris:

  1. Jo també he fet de les meves amb raïm acabat de collir... però res de vi, aquí ens hem llençat cap a les melmelades ;-) Properament al blog.

    Com m'has preguntat sobre les mogudes gastroblogueres t'explico... a través de De cuina. net http://www.decuina.net/ i de Gastroblocaires www.facebook.com/gastroblocaires?fref=ts
    Organitzen un munt de coses, per a mi impossible seguir el seu ritme, però de tant en tant m'hi apunto. I normalment val la pena.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. heeeeeeiiiiiii Enric , quan de temps sensa publicar , a mi tambe em fa molta mandra i fa mes d'un mes que no publico res , estic enfeinada fent moltes coses .
    molt interesant tot aquest proces del vi , m'agradda que hu expliquis , es fa molt entenedor .

    espero que en expliquis el següent pas

    roser

    ResponElimina
  3. Ben retornat al món blocaire... A veure si surt un vi ben bo després de tot el procés...

    ResponElimina
  4. Una nova verema! Un nou començar!!
    Quan encara vivia a Catalunya, una de les meves companyes de feina feia la verema a casa i totes esperàvem el dilluns següent quan ens portava el most per tastar-lo: boníssim!!!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em fa molta il·lusió que des de tan lluny segueixis el blog. Gràcies.
      Com tens el tema de vins i possibles horts ? ( et dona l'oportunitat els pocs mesos de "calor" aquí on estàs ?

      Elimina