En aquesta entrada vull recollir el procés de fer l'oli que han seguit les nostres olives. Per a un entès segur que és molt senzill, però cada cop hem doncs compte que el que considero que no ho oblidaré amb el temps m'acaba passant, i per això és millor deixar-ho escrit en el blog, i així també ho comparteixo amb els que teniu la paciència de mirar-ho.
El veritable primer pas és recollir les olives, però això ja ho he comentat en l'anterior entrada. El segon pas és portar-ho al molí, i que aquest et doni l'oli de les teves olives, i no oli d'una altre càrrega d'olives. Sembla senzill, però això implica que han de parar la línia quan ha acabat una càrrega, netejar-ho tot, i deixar-ho a punt per la següent tongada. El tercer pas és que vulguin la teva quantitat recollida, que no sigui massa poc i no vulguin acceptar l'encàrrec ( això ho varem veure mentre estàvem al molí, que venien particulars i no els hi acceptaven les olives ). Be, ara passem al procés.
En la primera foto hi ha la cinta que transporta des de la tolva de recepció de les olives a la màquina de triat. En ella hi ha bufadors, que fan que les fulles que no s'hagin tret en la recollida marxin, així com la terra i/o pedres que s'hagin recollit a les borrasses.
En la segona foto hi ha el procés de rentat de les olives amb aigua. En el cas de que es porti olives xafades o trencades, l'aigua surt amb restes orgàniques i cal portar-les a una depuradora, i això pot ser un problema mediambiental si no es fa correctament i es llença a la claveguera, ja que pot fer malbé una depuradora sols pensada per aigües domèstiques.
La tercera fotografia ja és el molí. Aquest molí consisteix en dos corrons d'acer inoxidable foradats, que al passar les olives entre ells les xafen. D'aquí surt ja una pasta que cal transportarla en vis sens fi, com es veu en la quarta fotografia.
El següent pas és separar l'oli, i es fa utilitzant centrífugues, que deixa l'oli per una banda i el que es diu sansa ( o pinyolada ).
L'oli acabat de treure es fa passar per un decantador, i d'aquí a un filtre de plaques, que és el responsable de
que el que obtinguem sigui un oli transparent i que no decanti amb el temps.
El darrer pas és l'envasat, i en aquest molí s'omplen garrafes de 25 litres, que són el màxim de gran per poder carretejar-les una sola persona.
Finalitzat aquest procès el que queda és una gran satisfacció. Feina acabada, ben acabada, i que es pot disfrutar en companyia.
Tast al Cafè de les Lletres de Vic (07/11/2024)
-
Aquest passat 7 de novembre vam fer un tast molt especial al Cafè de les
Lletres. En aquesta vetllada vam fer un viatge literari a través del
whisky...
Fa 1 dia
L'última foto ens indica la glòria amb la que podem amanir una bona torrada sucada amb tomàquet.
ResponEliminaJa ho diuen que d'una llarga i bona feina, sempre en surt un bon resultat.
Fins aviat! ;)
Jo també em quedo amb la ùltima foto...nomès de veure el raig d'oli...el color...ja em fan venir ganes de fer-me una torrada!! I a més...jo he tingut el plaer...de veure'l...tastar-lo....i olorar-lo!!!!Ummmmmmmmmmmm una passada!!!Gràcies per la teva aportació.
ResponEliminaMolt clara i didàctica aquesta entrada... Molt interessant tot el procés!!
ResponEliminaAra a disfrutar de l'oli...
Benvolgut, benvolguda:
ResponEliminaAcabo de descobrir el teu bloc tot navegant per Internet i l’he incorporat a l’apartat del nostre bloc, Olleta de verdures, on recollim els dedicats a cuina i escrits en català. Si no vols constar-hi, si us plau fes-nos-ho saber, perquè no voldríem tenir-te si no hi vols cert.
Per cert, moltes gràcies per explicar-nos com es fa l'oli! No sé que en pensaran els entesos, però per la gent de carrer ens resulta molt útil que algú ens expliqui com es fan coses tan bàsiques i importants com l'oli!
Felicitats pel bloc! Té molt bona pinta…
Salut!
Estic molt content de figurar en la vostra llista. La meva intenció amb el blog és reflexar aficions meves com cuidar un camp ( vinya, fruita, olives, ....) i deixar constància de les meves impresions, necessariament personals, quan tasto i disfruto vins i whiskys. Per tant, endavant també amb la vostra tasca divulgadora.
ResponElimina