Espai que recull les experiències d'un aprenent de pagès. Exposo com són de senzilles les coses ben fetes, la facilitat en que es fan coses equivocades, i com una afició pot implicar tantes activitats, fetes amb il·lusió. També m'ajudarà a tenir memòria, i hi trovareu un espai d'intercanvi de maneres de fer i d'entendre el vi i el whisky

dimarts, 20 de novembre del 2012

Els 10 manaments del vi Rioja

Avui he trobat en un blog els 10 manaments del vi de Rioja. M'han fet riure, i els reprodueixo aquí:

LOS 10 MANDAMIENTOS DEL VINO DE RIOJA

1º.- Amarás al vino sobre todas las cosas.

2º.- Jurar beberlo en verano y en invierno.

3º.- Santificar las bodegas.

4º.- Honrar al tinto y al blanco.

5º.- No matar al vecino aunque él te robe el vino.

6 .- Nunca hagas el desatino de mezclar agua con vino.

7º.- No hurtar botella o bota que esté vacía o rota.

8º.- No murmurar sin jumera ni mentir sin borrachera.

9º.- Cuando se desee botella ajena que sea de 16 litros y este llena.

10º.- Las tres ces no debes olvidar, bebe con calma, calidad y sin cambiar





Haurem de fer esforços per no anar a l'infern !!!!!!

diumenge, 18 de novembre del 2012

Mas de Samsó 2009, un gran Montsant


En el darrer post, del tast de vins i caves del dia 5 de novembre, vaig dir que m’explicaria amb més extensió del vi que m’havia agradat més.

En aquest tast hi havia de tot, molts cellers i molta, molta gent a l’hora que jo hi vaig anar. Aquesta entrada no és pel millor dels que hi havien, que certament no sé quin pot ser. Aquesta entrada és pel que més em va agradar i pel que millor atès em vaig sentir.

Caminant entre tanta gent hi vaig trovar a un celler, el Celler Vinyes d’en Gabriel, del que vaig reconèixer un vi que havia tastat en un restaurant, i m’havia agradat molt, l’Heravi Jove. L’havia trobat suau i elegant, fresc i tot ell molt ben integrat. 

Quan el vaig veure els hi vaig comentar, i amb molta amabilitat em van oferir tastar el seu vi insignia, que és el Mans de Samsó 2009. Tot i que ja havia tastat uns quants vins, el vaig trobar amb un cos excel·lent, una gran riquesa aromàtica, una mica de mineral però molt ben conjuntat tot. Al preguntar el preu en el mercat, els hi vaig dir que per mi era una mica fora del meu nivell habitual ( està als voltants dels 40 euros ) però em van dir que independentment del tema econòmic, estavem molt contents de que aprecii els seus vins, i de que gràcies al tast els podia coneixer una mica més.

Continuo sent un enomorat de la D.O. de Montsant, el vi Mans de Samsó 2009, excel·lent, i el tracte del celler, fantàstic. Si algun dia tinc un caprici i tinc una mica de racó, serà una bona elecció.

He quedat molt contenta d'aquesta fotografia que en mig de tothom vaig poder fer del seu stand. Per cert, la seva pàgina web està molt ben desenvolupada, i és clara, transmetent il·lusió per la seva feina ( Celler Vinyes d'en Gabriel )

dilluns, 12 de novembre del 2012

Els millors vins catalans del 2012


Dilluns passat, 5 de novembre, vaig tenir el privilegi d’assistir al TopViCava. Això és una trobada en que els cellers catalans presenten els seus millors vins a la premsa especialitzada, distribuidors i visitants professionals, que es va celebrar a la discoteca Otto Zutz

Què hi pinto jo allà en mig ? Gràcies a una mica d’atreviment, i gràcies al blog, vaig demanar als organitzadors una invitació, i explicant que tenia una vinya, que procurava fer vi, que era aficionat al vi i que en el meu blog divulgava les meves experiències vaig aconseguir que m’acceptessin.

El funcionament és UNA PASSADA. A l’arribar et donen una copa, i pots anar tastant tots ( TOTS ) els vins que hi ha, amb la precaució de que després cal arribar a casa. Hi ha galledes per poder escupir el vi després de pasejar-lo per la boca ( si vols ), aigua per netejar la boca després d’un tast ( i la copa ) així com bastonets de pa que també ajuden a eliminar el gust del vi anterior. En el meu cas, feia un glop petit, però l’acabava disfrutant totalment i me l’empassava.
Vaig tastar molts vins i caves. Ara enunciaré els que vaig tastar, i en un altre post ja explicaré el que em va agradar més. Vaig tastar del Celler Albet i Noya ( vinyes ecològiques de l’Anoia ), del Celler Mas Foraster ( molt interesant el vi fet del raïm trepat a la Conca de Barberà ), una passada el celler Mas Sinén ( Poboleda, al Priorat ), celler Terroir al Límit, cava de Canals i Nadal ( excel·lent el brut Nature ), el cava Recaredo, i del celler Vinyes d’en Gabriel ( DO Montsant ) que ja faré una explicació més extensa la propera vegada.
Pels seguidors dels “ vins mes i millors ”, el resultat de l’elecció del millor per la cinquena edició de la Guia de Vins de Catalunya, ha situat al capdamunt de la llista dels 1.724 vins tastats a cegues els següents vins:

Millor vi i Millor Escumós: Turó d'en Mota Brut Nature 2002
Millor vi negre: Ferrer Bobet Selecció Especial 2009/ Sra. Carmen 2010 (ex aequo)
Millor vi blanc: Edetèria Blanc 2010
Millor vi rosat: Pardas Sumoll Rosat 2011 
Millor vi dolç: Masia Carreras Muscat
Premi Trajectòria: Terroir al Límit

Vaig acabar molt content d'haver pogut presenciar una reunió amb tants cellers i poder tastar tants vins, però havia de tenir la precaució de sortir "suficientment be" per conduir després. De totes maneres, i com a nota a comentar, ple de "gente bien" i una mica molt d'esnobs. La gent que exposava els seus vins, excel·lents i il·lusionats, un veritable plaer.

dijous, 1 de novembre del 2012

Mont Noir Rouge 2009, Côtes du Rossillon, un vi biodinàmic


M'agrada veure i tastar coses noves. Dels nostres veins del Roselló he comprat aquesta ampolla de vi biodinàmic, que m'ha sorprés ( negre amb cos i suavitat, fruites vermelles, un punt dolç i molt lleugerament picant, final ample ). 

Però el que vull recollir en el post d'avui és el concepte de viticultura biodinàmica. No en sabia res més que un programa que havia vist en el l'espai de TV3 "En clau de vi", i em semblava una mica "fantasmada".

A vegades jo amb els conceptes nous tinc tendència a pensar que són una moda passatgera de dir amb paraules diferents coses que ja sabem, per snobisme. Ara estic veient que val la pena donar una ullada al que significa, per poder després jutjar si em convenç o no. 

La viticultura biodinàmica es basa en aprofitar els cicles de la natura en benefici propi ( i no anar contra ells ). Amb els cicles de la lluna podem aprofitar el millor moment per la poda, la collita o les altres feines del celler. Aquest corrent també promou la no utilització de fertiitzants artificials i pesticides, sols substàncies vegetals, animals i minerals naturals. En línia amb aquests plantejaments, sols utlitzen els llevats que el mateix raïm porta, i no volen introduir llevats externs que són estranys al camp i al lloc on ha sortit el raïm, i que li donarà la seva especificitat única.

A mi aquests plantejaments generals em semblen molt be, ja que són partidari d’ajudar al que la natura ja fa, i en aquest sentit en la vinya sols fem servir fems de cavall ( tenim una petita hípica al costat ) i per eliminar l’herba utilitzem la desbroçadora ( cada quan convé i podem ).

A partir d‘aquí la cosa es pot complicar molt. Aquest corrent de la agricultura biodinàmica parteix d’un primer impulsor, el filòsof austríac Rudolf Steiner, hi ha un calendari en que es recomana el moment convenient per a cada activitat de la vinya i el celler. També hi ha pràctiques específiques per abonar, i crear “energies positives” durant una part de l’any per aprofitar en un altre periode. Jo aquests punts de complicació em sonen una mica extranys de moment. 

Tot i això, hi ha coses que comparteixo, i que venen de la tradició ( o sabiduria dels vells ), com no podar en lluna nova ( creixent ) ni collir fruits que volguem guardar, o també que en lluna vella ( decreixent ) es bon moment per llaurar, abonar, i collir el que volem assecar amb rapidesa.

Qui diu que el vi no és ciència, coneixement i satisfacció ? Jo cada vegada penso que és tot això i molt més.